Weboldalunk a felhasználói élmény javítása érdekében cookie-kat használ!
Adatvédelmi nyilatkozat

Ok
Menü

Honnan indult az ANCHOR karkötők legendája?

Honnan indult az ANCHOR karkötők legendája?

Fedezd fel velünk az Anchor karkötők titokzatos világát! Nézz a legendák és a hagyományok mögé, légy tisztában a karkötő mítoszának eredetével, és légy büszke a viselt ékszeredre.

A kezdetek:

Annak idején, réges-régen a nagy tengeri hajóutak kezdetén a tengerészek egyik legfontosabb tudománya a kötélcsomózás technikája volt. Szívesen fitogtatták egymásnak tudományukat, hogy ki hányféleképpen tudja megcsomózni a hajókötelet, és bőszen fitogtatták egymás előtt tudományukat.Köztük terjedt el a divat, hogy a csuklójukra is kötöttek egy kötéldarabot, melynek nem feltétlen a kéz díszítése volt a szerepe, hanem hasznosnak bizonyult, amikor izzadt homlokukat megtörölték vele, de nagy segítség volt a fedélzetsúrolás közben is. Segítséget nyújtott abban, hogy a dobozok ne csúszkáljanak a kézben, amikor a szállítmány ki- berakodására került a sor, mely lássuk be, nem a legkönnyebb munka a világon.

De ez csak a kezdete volt a tengerészcsomó történetének. Elterjedt a tengerészek között, hogy aki ilyen, hajókötélből csomózott „karkötőt” visel, annak útját szerencse kíséri. Olyannyira elterjedt a mítosz, hogy egy idő után már az asszonyok kötöttek kötéldarabot rögtön indulás előtt kedvesük- férjük csuklójára, hitük szerint megalapozva a biztonságos visszatérést. Ez a „tengerész karkötő” volt az igaz szerelem jele, és az úton végig emlékeztette a hajóst arra, hogy vannak, akik őt visszavárják.

És ma?

Később elterjedt, hogy már nem csak a tengerparti népek viseltek előszeretettel csomózott ékszereket. Az emberek nagy része ilyen karkötő felvételével ünnepelte meg a jó idő beköszöntét, köszöntötte a nyarat, a vidámságot. Nyár elején a csuklójukra rögzítették a kötelet, viselték büszkén, egész nyáron, majd a nyár végén levágták azt kezükről, eltették emlékbe, hogy elővéve felidézhessék a boldog nyarat, a barátokkal, családdal töltött időt, a kellemes perceket.

Később jött divatba a horgony alakú rögzítő kapocs, melynek külön jelentőséget tulajdonítottak. A horgony szimbolizálja a révbe érést, jelzi, hogy viselője megállapodott, elégedett az életével, a munkájával, a párkapcsolatával. 

A horgony, mint szimbólum, már nagyon régóta jelen van az emberiség történetében. A hajókat szilárd talajhoz rögzítő eszköz a remény és a hűség jelképe is. A tengerjáró népeknél a biztonság és a jó szerencse jelképe, de értelmezhetjük úgy is, mint a lélek megnyugvását az élet viharában.

A horgony, mint jelkép a kereszténységben újabb értelmet nyer: Pál apostol a zsidókhoz írt levele alapján a lélek horgonya a hit, „erős támaszt kaptunk, mi, akik arra törekszünk, hogy az előttünk levő reményt megragadjuk. Lelkünk biztos és szilárd horgonya ez” (Zsid 6,18–19).

Eleinte főleg a kötélből készült darabok hódítottak, mostanra viszont már elérhetőek a bőrből, műbőrből készült darabok is, de az idei tavasz legnagyobb slágerei talán mégis a színes- mintás-virágos anyagból készült darabok, melyek remek kiegészítői lehetnek öltözékünknek. Áruházunkban többféle ízlést is igyekszünk kiszolgálni, így választékunkat folyamatosan bővítjük, hiszen az sem mindegy az anyagválasztás mellett, hogy a horgony milyen színű, így mostanra már több mint 50 féle ANCHORISSIME fantázianevű karkötő is elérhető.

Látogass el webáruházunkba, és fedezd fel az ANCHORISSIME karkötők csodálatos világát!

/ És ne feledd, a horgony karkötők mellet Nálunk számtalan kategóriában találsz ékszereket. Választhatsz csodálatosan csillogó Swarovski kristályos darabot vagy ásványból készült kiegészítőt, garantáljuk, hogy örömöd leled majd benne! Emlékezz rá, az oldalon látható összes termék raktáron van, azonnal elérhető, így tudjuk Neked garantálni az azonnali szállítást is!/

Tartalomhoz tartozó címkék: karkötő

Keresés